Vart tog respekten vägen?

omtanke_156801348När jag läser/hör dagens nyheter så blir man ju nästan mörkrädd. Vart i hela friden har respekten och empatin för andra människor tagit vägen? Varför i allsin dar ger man sig på personer som jobbar med yrken som är till för att skydda oss alla? Poliser, brandmän, ambulanspersonal, väktare och de som jobbar på akutmottagningarna. För att inte tala om lärare som blir hotade av både elever och deras föräldrar. Men HALLÅ, vad är det frågan om. Till och med de som tar hand om utsatta djur, typ på Hundstallet…men alltså vad har hänt med mänskligheten.

Det rings in larm om att det hänt något och när räddningspersonalen kommer dit så blir de attackerade. Det kastas stenar när de kommer med fordonen så att bilrutor går sönder och de blir överfallna.

Ambulanspersonal vågar inte fram till de skadade förrän polis anlänt och den tiden kan betyda skillnad på liv och död. Dessutom är det många som bara står och ser på eller i värsta fall filmar med sina mobiler och lägger sedan upp på sociala medier.

love_146710963

Överhuvudtaget så har det mänskliga klimatet blivit så mycket hårdare. Det är som om vi har slutat att bry oss om andra….och attans om denna har en annan hudfärg eller råkar älska en av samma kön. Då verkar det fullt legalt att hota eller prata illa om dem.

Kvinnor vågar inte gå ut pga att de kan bli påhoppade och gruppvåldtagna. Jag själv har alltid haft respekt för de äldre men nu så blir de också utsatta, både för våld och rån. Folk dräper varandra som om det inte har någon betydelse längre. Man kliver inte upp om man har fått 17 knivhugg i kroppen. Ursäkten att ”det var ju inte meningen att han skulle dö” håller inte en sådan gång. Både offer och gärningsman har ju anhöriga som oftast inte riktigt kan förstå vad som hänt.

Nä, dags att vi alla agerar.

Vi är ju faktiskt ALLA människor som ska samsas på denna planet, oavsett vilket handikapp, vilken hudfärg, tro eller sexuell läggning vi råkar ha. Varför inte då kunna respektera och vara rädd OM varandra i stället för varandra?

en-gyllene-regel2

Räddningstjänst, poliser SKA våga åka ut på larm utan att vara rädda för stenkastning eller påhopp.
Sjukvårdspersonal SKA kunna åka till jobbet utan att få ont i magen och kunna jobba lugnt och säkert utan att bli hotade.
Personalen på Hundstallet SKA kunna rasta sina skyddslingar och känna sig trygga när de utför ett fantastiskt, oftast ideellt, arbete.
De äldre MÅSTE kunna gå ut utan att bli nerslagna för någon ynka krona eller ålderstigen mobiltelefon.
Kvinnor i alla åldrar MÅSTE kunna ta en promenad, oavsett vad hon har för kläder, utan att bli påhoppade och/eller våldtagna.
Även karlar i alla åldrar MÅSTE kunna röra sig som de vill utan att känna oro och rädsla för om de ska komma hem eller inte.

En Polis har för en stund sedan blivit knivhuggen på Medborgarplatsen i Stockholm när han patrullerade. Det skulle ha skett helt oprovocerat. Man blir så ledsen när man hör något sådant. Hoppas han klarar sig.

Vi hörs igen….snart.

love-from-annica

 

Kommentera gärna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s